Valborg i Sala 30 april 2013

Jag firade valborg i Sala i Västmanland. Det är en vacker stad, särskilt de centrala delarna med sin låglänta bebyggelse samt stadsparken med vattendragen. Sala är en stad som tack vare sin silvergruva varit vital för svensk industri och näringsliv i flera hundra år.

Majbrasa i Sala 30 apr 2012

Det organiserade firandet bestod av majbrasa och körsång, bland annat. Dessutom äger varje år den här dagen en cruising rum. Amerikanska bilar, många från 50- och 60-talen, glider sakta runt genom stan. Många är väldigt väl omhändertagna och i riktigt fint skick. Ljudet från V8-motorerna är underbart att lyssna till.

Avslutningen av kvällens firande skedde som brukligt genom ett fyrverkeri varefter fontänen mitt i dammen i stadsparken startades för året. Men dessförinnan höll en ung kvinnlig politiker ett anförande från scenen. Det handlade om en lokal konstnär – Jan-Erik Svennberg – som har specialiserat sig på att bygga modeller av moskéer. Hans senaste alster är en kopia av klippmoskén i Jerusalem. Denna har placerats på en liten holme i dammen i stadsparken. Den kvinnliga lokalpolitikern bad oss alla i publiken följa med henne för att titta på invigningen av konstverket då belysningen på det tändes. Halva stan följde efter henne från scenen ner mot dammen. Nu står moskémodellen där i dammen i en av stadens mest centrala delar så att salaborna varje dag kan påminnas om islams allt större roll i det svenska samhället. Svennberg själv verkar vara en rätt oförarglig person och har som jag uppfattade det inget politiskt syfte med sitt konstnärsskap. Han fascineras helt enkelt av arkitekturen i moskéer. Han har byggt många modellmoskéer genom åren.

Hur skulle det ha sett ut om vi firade en nordisk högtid utan ett muslimskt inslag, här i vårt mångkulturella Sverige? Jag kan inte annat än sucka över svenska politikers – och allmänhetens – kollossala naivitet i nästan allt som rör islam.

Svensk kultur:

Bild

Bild

Ford Fairlane (1959).

Bild

Ford Galaxie Cabriolet (1959)

Icke-svensk kultur:

Bild

Bild

Modell av klippmoskén i Jerusalem, strategiskt placerad näsan mitt i stadsparken i Sala.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s