”Heter ni Noyan allihop, alla arton?”

En intressant utveckling inom Moderaterna i Botkyrka som jag något sent läste om på Robert Stenkvists blogg:

http://stenkvist.wordpress.com/2013/04/14/sekt-och-sarintressen-blir-allt-viktigare-i-var-demokrati/#comment-1822

Det är precis detta som jag befarat kommer bli konsekvensen av en såpass generös invandring som Sverige har bedrivit alltför länge nu – att olika etniska och religiösa minoritetsgrupper blir så stora att de utgör reella politiska maktfaktorer.

I början av april i år avsattes ordföranden för Moderaterna i Botkyrka – Kia Hjelte. Hennes allierade, Jimmy Baker, petades som ordinarie ledamot i styrelsen. Ny ordförande blev Edip Noyan från norra Botkyrka. Hela arton stycken personer, av de som röstade emot Hjelte och Baker, har händelsevis också samma efternamn – Noyan. Detta visar lite på vilken makt klanbaserade grupperingar kan utöva och vad det kan komma att betyda i svensk politik.  Skulle någon etniskt svensk politiker kunna få arton stycken röstberättigade, ens med namnet Svensson, att rösta på honom? Svenskar är inte vana att orientera sig politiskt på basis av klan eller etnicitet. Det ligger inte långt bort att invandrare kan komma att organisera sig politiskt inte bara baserat på familj eller klan utan också på etnicitet eller helt enkelt utifrån religion. En sådan politisk sammanhållning kan etniska svenskar idag inte uppvisa. Man bör fundera på vad detta kan komma att få för konselvenser när invandrare utgör en majoritet i en kommun. Eller rättare sagt: de behöver som sagt inte ens vara i majoritet för att bli politiskt tämligen slagkraftiga. Svenska politiska partier börjar nu utgöra plattform för entiska minoriteters politiska maktanspråk.

Jag brukar säga att ett av mina personliga kriterier för om en invandring ska anses vara för stor är om en invandrargrupp kan identifieras som grupp avseende etnicitet, språk eller religion och allra särskilt om de börjar agera politiskt på basis av denna grupptillhörighet. Nu har det hänt. Det är egentligen inte så konstigt eftersom invandrare som kommer hit från Mellanöstern och Afrika ofta anländer till en redan färdigetablerad etnisk, språklig och religiös kulturell infrastruktur. Det är nästan som att flytta mellan två platser inom hemlandet. När invandringen når sådana nivåer försvinner incitamenten att försöka integrera sig i majoritetssamhället och då kommer det politiska livet alltmer centrera sig kring etnisk och religiös tillhörighet.

Länk:

http://www.direktpress.se/sodra_sidan/Nyheter/Maktskifte-i-Botkyrka/

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s