Hijabuppropet – stöd från vita avböjes

Det finns mycket att säga om hijabuppropet, inte minst om de som tagit initiativ till det. Det kommer kritik mot det. Dels av sådan sort som jag själv gav i mitt inlägg här igår men också från sådana som anser att vitas, icke-muslimska, etniska svenskars deltagande i manifestationen mest är en fråga om exotism och brist på insikter i sina egna privilegier. Det är intressant att läsa Sara Yazdanfars artikel på debatt.svt.se.

 

http://debatt.svt.se/2013/08/19/hijabuppropet-exotifierar-muslimska-kvinnor/

 

I korthet går hennes artikel ut på att vita, etniskt svenska kvinnor som inte själva är muslimer eller bär slöja till vardags inte borde delta i uppropet. Eftersom de inte delar muslimska kvinnors vardagliga erfarenheter är de inte önskvärda i manifestationen. På ett sätt kan det tyckas vara en otacksam inställning till de som vill stödja slöjbärande muslimska kvinnor. Men längre ner i artikeln avslöjar hon vad hennes resonemang egentligen handlar om, när hon förordar strängare antidiskriminerngslagar och större befogenheter för polisen att ingripa mot påstådd diskriminering.

 

Istället för att försöka leva sig in i hur det är att vara en muslimsk kvinna för en dag bör de människor som nu dra en sjal över sitt hår diskutera hur vi tillsammans skapar ett samhälle med en vass antidiskrimineringslagstiftning. Vilka reformer behövs för att skapa en polis och ett rättsväsende som präglas av antirasism?”

 

Här framgår manifestationens egentliga syfte:

att flytta fram muslimska minoriteters positioner på alla områden i svenskt samhälle, på bekostnad av etniska svenskar och andra icke-muslimska minoriteter. Ingenstans i sin artikel nämner hon behovet av något upprop internt bland muslimer för att få stopp på deras våld mot svenskar. Ingenstans nämner hon behovet av att olika invandrargrupper internt tar itu med sina egna barns undermåliga prestationer i skolan med påföljande svårigheter att ta sig in på svensk arbetsmarknad så att man kan försörja sig själv utan att ligga svenskarna till last. Inte ett spår av självkritik.

 

Då förstår man att etniska svenskars deltagande i manifestationen kanske inte är så välkommen. För om fler svenskar blandar sig så kanske just de fenomen jag berör i stycket ovan skulle komma fram mer i ljuset, med risk att muslimer tvingas addressera även de problemen. Då skulle muslimer riskera förlora lite av sitt tolkningsföreträde i integrationsdebatter. Kanske skulle man inte i lika hög grad kunna åtnjuta offerrollen och allt som kommer med det. Det är där skon klämmer för Yazdanfar, tror jag.

 

Andra svenska debattörer verkar oförstående och ställer sig frågande till denna avoghet mot svenskt deltagande i manifestationen, till exempel Johanna Langhorst i Svenska Dagbladet:

 

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/vit-medelklass-har-ratt-att-visa-solidaritet_8442904.svd

 

I den senaste tidens debatt om den svenska rasismen och det strukturella förtrycket mot etniska minoriteter och människor med mörk hud och mörkt hår återkommer argumentet att vit medelklass bör hålla sig borta, inte delta i diskussionen, inte solidarisera sig med någon som har mindre att säga till om än de själva. ”

Rubriken till Langhorsts artikel är lite kul:
”Vit medelklass har också rätt visa solidaritet”
*snyft*
Lite som att ”vi vill också få vara med”, när svaret till Yazdanfar och andra lika gärna kunde varit: ”Slipp då!”
Langhorst förstår inte att muslimer, även feministiska muslimer, sätter islams och muslimers intressen före alla andras, till och med feministers, intressen, vilket Yazdanfar visat på SVT Debatt. Man vill inte dela någon offerstatus med vita, etniska svenskar. Man vill inte att svenskar ska kunna sätta på sig någon helgongloria bara för att de sympatiserar med muslimer. Inte ens om de är feminister och positivt inställda till islam. För om muslimer tvingas dela offerstatusen med andra grupper så riskerar ju islams inflytande att minska relativt de andra grupperna, och deras intressen och argument att granskas hårdare. Man betraktar svenska feminister som nyttiga idioter så länge de inte står i vägen för muslimers offerstatus. Islam über alles.

Uppdatering 23 aug 2013:
Cornucopia diskuterar slöjuppropet på sin hemsida. Jag kommenterade hans inlägg såhär:

”De som gynnas mest av den här hijabmanifestationen är MÄN som vill att kvinnor ska bära slöja eller andra liknande plagg. De som förlorar allra mest på manifestationen är de kvinnor som riskerar leva under det tvånget men försöker göra sig fria från det.”

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s