Åkesson och Ullenhag i SVTs Agenda om syriska flyktingar

Jimmie Åkesson och Erik Ullenhag (FP) möttes igår kväll söndag den 8 september 2013 i SVTs program Agenda för att diskutera Migrationsverkets senaste beslut att ge permanenta uppehållstilstånd till alla syriska flyktingar som lyckas ta sig hit. Det är ett beslut som är enastående i EU. Inget annat EU-land gör eller har gjort så nu eller i något tidigare fall. Som vanligt beter sig Sveriges myndigheter och politiker något alldeles enatsående enfaldigt i dessa frågor.

 

Debatten mellan Åkesson och Ullenhag kretsade kring att Åkesson och SD vill öka anslagen till att hjälpa de flyktingar som finns på plats i Syrien och i dess närhet, eftersom pengar som spenderas där ger betydligt mycket mer hjälp till betydligt fler än om man spenderar pengar på att människor från detta område ska ta sig till Sverige och sedan leva resten av sina liv här. Ulenhag å sin sida försökte få diskussionen att handla om vilket Sverige vi vill ha, hur vi ska integrera invandrare från Syrien här. Åkesson påpekade mycket riktigt att det inte handlar om vilket Sverige vi vill ha utan om att hjälpa flera miljoner människor som befinner sig på flykt i eller nära Syrien, istället för att satsa pengar på de i sammanhanget relativt få som har resurser nog att lyckas ta sig till Sverige. Ullenhag blev rätt snabbt desperat och tog till fula retoriska knep i still med ”Har du inget hjärta? Ser du inte på TV?” osv.

Självfallet har Jimmie Åkesson rätt i att vi med samma pengar hjälper betydigt fler flyktingar i närområdet än om vi skulle spendera dessa pengar på att ge permanenta uppehållstillstånd åt flyktingar och deras anhöriga här i Sverige. Flyktingkonventionen var från början tänkt just som ett temporärt skydd undan krig och liknande. Tanken var att flyktingar skulle erbjudas ett temporärt skydd undan omedelbar fara, men att dessa sedan skulle återvända till sina hemländer när läget där stabiliserats. Tanken var också att skyddet skulle ges i närområdet (som när t.ex. finska och tyska flyktingar flydde hit till Sverige under andra världskriget), inte att det skulle vara fråga om en lång kontinuerlig invandring till länder som ligger långt borta både geografiskt och kulturellt. Nu försöker Ullenhag göra gällande att permanenta uppehållstillstånd för syrier i Sverige är det bästa sättet att hjälpa nödlidande i Syrien och dess närområde. Det är det inte. Det är bara ett fåtal som verkligen lyckas ta sig hit, vilket Åkesson också påpekade i debatten i Agenda.

Jimme Åkesson skötte sig bra, trots att det måste vara svårt att hålla sig kylig när man möter en motståndare som debatterar så enastående fult. Ullenhag måste vara en av Sverige mest genomfalska politiker.

 

Skärmbild från 2013-09-09 00:00:55

ullenhag-hjärta-130909-1

Skärmbild från 2013-09-09 00:02:46

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s