Ytterligare en Nogger Black/Tintin i Kongo/Lilla Hjärtat-sväng?

Politiskt korrekta debattörer har länge försökt, och ibland lyckats, bannlysa allt från glassar, till barnböcker och seriealbum. För några år sedan var det glassen Nogger Black – en variant av den sedan länge etablerade glassen Nogger men med lakritssmak – man ville få bort. Den ansågs anspela på rasstereotyper. Senare har det varit fråga om Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump, vissa av Hergés seriealbum om Tintin. Förra året var det Stina Wirséns bok om Lilla Hjärtat, som lustigt nog var menad bland annat att motverka just rasstereotyper. Nu är det dags för böckerna om Barna Hedenhös av Bertil Almqvist.

Bild

Med rubriken ”Triggar igång den vita medelklassen” skriver Erika Hallhagen om detta idag i Svenska Dagbladet. Om Hedenhösböckerna och Tintin i Kongo skriver hon:

”I bägge fallen finns det inget självändamål att verken förs vidare till kommande generationer, de är bägge rätt mediokra.”

Så då kan vi lika gärna gömma undan dem eller förbjuda dem? Eller låta folk välja själva, kanske? Uppenbarligen är de fortfarande populära bland den vita medelklassen.

http://www.svd.se/kultur/fler-rasismanklagelser-i-barnkulturen_8745602.svd?sidan=7

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s