Det postfossila samhället

Professor Staffan Laestadius skriver idag i Svenska Dagbladet om problemet med tillväxtfokus i förhållande till våra naturresurser.

 

Mycket tyder på att tillgången till fossila bränslen, åtmistone till rimliga priser, kommer att minska ganska snart och det kommer kräva strukturomvandlingar i våra samhällen. Enligt de som ansluter sig till teorin om Peak Oil har vi redan passerat toppen av vad vi kan utvinna av fossila bränslen som t.ex. olja. Just för olja skedde det redan 2005. Oljan kommer att bli allt dyrare framöver och det kommer påverka många aspekter av våra liv, särskilt här i Sverige. Vi importerar mer än hälften av den mat vi äter och den maten prodeuceras i hög utsträckning med fossila bränslen och den transporteras hit med fossila bränslen. Vad ska vi äta när oljan blir orimligt dyr, eller när de som har lite kvar inte vill exportera till oss? Vilken beredskap har vi för att kunna lösa sådana problem med andra energislag än olja?

 

”Problemet är att den nuvarande ordningen numera varken levererar tillväxt eller sysselsättning. Och när den levererar tillväxt så baseras den på ökade insatser av fossila bränslen.”

 

Utmaningen för alla gamla industriländer, och för många av de snabbväxande u-länderna, är att ersätta en tillväxt som baserats på en treprocentig årlig ökning av fossila bränslen med en tillväxt som i absoluta tal reducerar fossilbränsleanvändningen i samma takt. Det har vårt politiska system ingen erfarenhet av och våra ekonomer saknar den teoretiska beredskapen”

 

Jag tror för min del att vi behöver satsa mer på kärnkraften, både nybyggnad och underhåll av de redan existerande kärnkraftverken. Vindkraften verkar inte i stor skala kunna ge den mängd energi vi behöver. Dessutom är underhållet av vindkraftverken så dyr att det blir ekonomiskt olönsamt att satsa på vindkraft i stor skala. Möjligen kan små snurror i enskilda hushåll tillföra ett överskott på lokal nivå med lönsamhet.

 

Länk:

 

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klimatet-omvandlingen-och-tillvaxten_8770928.svd

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s