Förslag: Ersätt Jultomten med pingvin

Bild

En amerikansk skribent – Aisha Harris – föreslår i nättidningen Slate att jultomten bör göras om från att vara en fryntlig, tjock, vit man i skägg till att vara en pingvin från sydpolen. Detta efter att hon som svart afroamerikan under sin uppväxt säger sig ha lidit av att inte fullt ut kunna identifiera sig med jultomten såsom han framställt hittills, det vill säga som en europeisk vit man. Hon tycker inte att tomten ska framställas som en vit man längre.

Jultomten ska inte längre vara en vit man.

* * *

Från och med nu borde Tomten vara en pingvin.”

Jultomten är en figur som har lite blandat mytolgiskt och kanske ett visst historiskt ursprung. Det engelska namnet Santa Claus och det holländska Sinterklaas, till exempel, kommer från helgonet S:t Nicolaus som levde på 300-talet i det som idag är Turiket, men som då var en del av Romarriket. Enligt vissa källor är också asaguden Oden här i Norden en del av underlaget för figuren. Jultomten av idag är främst en amerikansk skapelse från början av 1800-talet som importerats hit. Den har i viss mån smält samman med den gamla nordiska gårdstomten. Precis som traditionen med Luciafirande är företeelsen alltså inte så gammal, men likväl folkkär. När figuren och traditionen skapades så skapades den utifrån en historia, kultur och andra traditioner som redan fanns här (och i USA). Det var därför den hade så lätt att slå igenom och bli populär. För egen del är jag inte så förtjust i den så kallade Coca-Colatomten. Jag är mer inne på små gårdstomtar. Men oavsett vad jag tycker så är jultomten ett populärt inslag i en av våra viktigaste högtider.

Bild

Jag är tveksam till att en så radikal förändring av en så populär figur som är så sammankopplad med en av våra största helger skulle slå igenom och bli en succé. Möjligen kan det bli en populär figur hos vissa grupper i samhället men jag tror inte det kommer lyckas på bred front att omvandla tomten till pingvin. Enligt förslaget så skulle fördelarna vara att ingen etnisk grupp skulle ha lättare att identifiera sig med jultomten om hans etnicitet inte är tydlig. Och eftersom pingviner är till stor del svarta så skulle också afroamerikaner och andra som inte är av europeisk härkomst kunna identifiera sig med julpingvinen. Därmed skulle barn slippa den ångest över att tomten inte ser ut som de, som Aisha Harris upplevde under sin uppväxt. Om han dessutom placeras på sydpolen så finns heller ingen kulturell koppling till något särskilt folk. Det finns inget folk eller kultur i Antarktis (och på nordpolen finns inga pingviner, så därför kan det inte bli nordpolen där jultomten bor).

Det är alltså inte så att Harris vill införa någon figur eller tradition från Afrika, varifrån hon åtminstone till en del härstammar, för att ytterligare tillföra något i julfirandet. Ett sådant förslag skulle man ju kunna ha förståelse för. Nej, hon vill helt enkelt ta bort den figur som främst euroamerikaner identifierar sig med och ersätta den med något som inte har någon förankring i någon kultur över huvud taget. Hon skriver att alla tycker att pingviner är gulliga och ger ett ofarligt intryck, till skillnad från tomten som faktiskt också kan vara sträng ibland. Därför borde julpingvinen vara en figur som barn skulle ha lätt att tycka om. Syftet med hennes förslag är alltså att ta bort, eller modifiera till oigenkännlighet, europeiska folks traditioner. Den politiskt korrekta ansatsen brukar annars vara den rakt motsatta, när det gäller alla andra folk och kulturer förutom europeiska, det vill säga att man vill uppmuntra alla etniska grupper att fortsätta odla sin särart och bevara sina egna kulturella och religiösa seder och traditioner.

För min del föredrar jag den traditionella jultomten hellre än någon politiskt korrekt julpingvin.

Länk:

http://www.slate.com/articles/life/holidays/2013/12/santa_claus_an_old_white_man_not_anymore_meet_santa_the_penguin_a_new_christmas.html

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s