Svenskar, finns de?

Svenska Dagbladet har idag en krönika om begreppet etniska svenskar, skriven av Bo Löfvendahl. Frågan i rubriken lyder:

Finns det ”etniska svenskar”?

Löfvendahl för ett rätt fladdrigt resonemang utan att egentligen komma någonvart och avslutar krönikan med vad som närmast är ett antisvar, nämligen konstaterandet att en grupp som är i majoritet bland andra etniska minoritetsgrupper inte kan betraktas som en etnisk grupp. Det kan däremot minoritetsgrupperna.

Men när man talar om etniska grupper i ett land är det sällan majoritetsbefolkningen det handlar om utan en minoritet man lyfter fram. Och det är knappast fallet med begreppet ”etnisk svensk”. 

Det hela skulle alltså hänga på antalet eller andelen av en befolkning? Etniska svenskar skulle alltså kunna komma att börja existera som etnisk grupp om de övergår från att vara i majoritet i Sverige till att bli en minoritet, en bland andra? Lite tidigare i det sista stycket ställer han sig frågan om det finns etniska belgare, etniska fransmän eller etniska amerikaner. Dock svarar han inte på frågan om belgare och fransmän men vågar sig dock på att utse indianerna till de etniska amerikanerna. Då undrar man ju varför just indianerna ska få den äran? Och hur avgör man vem som är indian?

Sveriges Television hade en intressant film på detta tema i somras med titeln ”Last call indian”. Jag hittar den inte nu, men den handlade om hur en ung kanadensisk kvinna börjar forska lite i sina rötter när hon inser att hon har rötter bland indianer på sin mors och morfars sida. Hon kunde inte sin stams språk, utan endast engelska och franska. Det visade sig i filmen att kanadensiska myndigheter ställer rätt strikta krav, när det gäller blodsband, på vem som officiellt ska betraktas som indian. Ett av skälen till det är att indianer i Kanada och USA har vissa förmåner från lagstiftarens och myndigheters sida som andra kanadensare, icke-indianer, saknar.

Frågan om etniska svenskar har så klart samma självklara svar som frågan om andra etniska gruppers existens. Om det finns andra etniska grupper som till exempel belgare, fransmän, amerikaner, kurder, japaner eller finnar bara för att ta några exempel, då finns det förstås också etniska svenskar.  Hur man sedan ska definiera vem som är etnisk svensk är ju en annan fråga och det är väl den Löfvendahl vill undvika.

Ett sätt att definiera etniska svenskar vore väl att definiera oss på ungefär samma sätt som man definierar andra etniska grupper.

Personligen skulle jag kunna tänka mig en definition något i stil med denna:

  1. Känner sig svensk och identifierar sig mer som svensk än som någon annan etnicitet samt betraktas av andra som svensk
  2. Har svenska som modersmål
  3. Har kulturella band och släktband till Sverige, t.ex. minst en etniskt svensk förälder. Det vill säga: det är inte enbart frågan om individens nuvarande status eller om hur han uppfattar sig utan det finns också en historisk koppling till Sverige och andra etniska svenskar.

Ungefär så skulle jag gissa att människor av andra etniska tillhörigheter resonerar kring sin etnicitet. Vissa skulle säkert ställa ytterligare krav, till exempel avseende religion. Löfvendahl skulle nog ha kunnat vidareutveckla det här, men det gjorde han inte. Det gör att diskussionen blir hängande i luften, men bara när det gäller just etniska svenskar.

Länk:

http://www.svd.se/kultur/har-ar-de-senaste-sprakspalterna_8712868.svd?sidan=19

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s