Volvare necesse est

Det gäller både bollar och bilar.

Bild

Volvo har nyligen släppt en reklamfilm för sin modell XC70 i vilken Zlatan Ibrahimovic prat-sjunger den svenska nationalsången ”Du gamla, du fria” på rosengårdssvenska. I filmen rör sig Zlatan i vad som benämns traditionellt manliga miljöer och sammanhang och ägnar sig åt manliga sysslor såsom jakt och bilkörning (buskörning). Filmen har rönt en del kritik, lustigt nog både från nationalistiska kretsar såväl som från så kallade antirasistiska kretsar. Att det finns de som inte gillar att Zlatan företräder Sverige eller det vi uppfattar som typiskt svenskt visste vi redan. Något mer förvånande är kritiken från de som kallar sig antirasister (dvs sådana som anser att individer ur alla etniska och religiösa grupper utom just den svenska ska få odla sin särart var som helst, oavsett konsekvenser och på bekostnad av andra). Vissa i det lägret menar att Zlatan ägenar sig åt någon sorts sell-out när han ställer upp i en reklamfilm i väldigt typiskt svenska miljöer. Det lyfts till och med fram kritik mot att man i filmen odlar den traditionella kärnfamiljen som något slags ideal.

”Skrämmande att antirasister hyllar Zlatanreklamen”

Länk:

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=57759D63DBA0EAF40A503A6F1F2A655C.sonny4?cid=25967251&rssId&item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26amp%3BarticleId%3D8934668%26amp%3Bnew%3Dtrue

Som motvikt mot Volvos traditionellt unkna kärnfamiljsvurmande kan vi betrakta Toyotas reklamfilm för modellen GT 86 som kom häromåret. Där är Toyota betydligt mer radikala än Volvo i sin syn på familjen och könsrollerna.

.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s