Lever vi mitt i undergången?

Jag tror det var Peter Englund som någon gång skrev en text om Roms undergång, att de som levde kring år 476 och befann sig mitt i den inte nödvändigtvis upplevde någon undergångsstämning. Det hela var en utdragen process och det är inte lätt att ange ett exakt datum för när Rom som samhälle och civilisation upphörde att existera, trots att eftervärlden minns vissa datum eller årtal tydligare än andra.

Idag, dagen efter att Sveriges nya regering har presenterats, har jag lite den känslan. Sverige håller på att falla ihop. Det är riktigt illa. Och ändå fungerar livet ungefär som vanligt för mig som privatperson. Elektriciteten är på, kollektivtrafiken funkar, det finns mat i affären, Idol visas på TV, jordaxelns lutning har inte plötsligt ökat 45 grader. Det mesta är som det brukar.

Vad kommer man att säga om Sverige och övriga Västvärlden i framtiden? När gick vi under? Vilket årtal kommer man minnas mer än de andra av till exempel dessa? 1914 (eller 1918), 1939 (eller 1945), 1960, 1965, 1975, 1989, 2001?

Ett extremisistparti som fick 6% av rösterna i riksdagsvalet får sex ministerposter (en tredjedel, 33% av ministerposterna) i den nya S-ledda regeringen. Och då är det fortfarande en minoritetsregering, som alltså inte har majoritetsstöd i riksdagen. MP är det mest extrema partiet i riksdagen och ändå får de sätta agendan för t.ex. den kolossalt dyra och på andra sätt destruktiva invandringspolitiken. SD har stöd av 13%, och för sin invandringspolitik specifikt av ännu fler, enligt oberoende undersökningar av bl.a. SOM-institutet. Ett par av de ickesvenska ministrarna i Löfvéns regering har ett tveksamt förflutet, innefattande bl.a. bedrägeri (Shekarabi) och samröre med extrema muslimska rörelser (Kaplan). Av alla tänkbara kandidater känns Alice Bah Kuhnke som ett väldigt udda val till just kulturminister. Varför valde man just henne av alla miljöpartister? Vilken kompetens har hon gällande kulturfrågor? Hon blev medlem i Miljöpartiet så sent som tre dagar innan hon utnämndes.

Vad är vitsen för S att gå i koalition med MP när man fortfarande kommer att vara i minoritet och dessutom framstå som än mer extrema gentemot övriga partier som man också kommer behöva ett visst samarbete med och stöd från? Det borde bli lättare att nå blocköverskridande överenskommelser om man inte behöver ta hänsyn till extremisterna i Miljöpartiet. Försöker S bädda för att kunna lägga skulden på Mp för ett framtida haveri för att därmed vid ett nyval ta röster från dem (och kanske andra)?

Omedelbart efter valet talade både politiker och journalister om ett ”besvärligt parlamentariskt läge”, att landet nu skulle bli ”svårt att regera”. Det parlamentariska läget är inte ett dugg besvärligt. Svenska folket har givit ett rätt tydligt mandat för en mer restriktiv invandringspolitik. Om Alliansen går i koalition med SD så kan de fortsätta att regera, dessutom till skillnad från de senaste fyra åren i majoritet. Men hellre än att samarbeta med SD låter man Löfvén leka tomteverkstad i riksdagen med MP.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s