Måste satir komma inifrån?

Det är besvärande och stötande att se hur svenska journalister och andra aktörer i media är snubblande nära att lägga skulden för terrordåden i Paris på de drabbade själva. Den första fråga svenska journalister och politiker ställer sig är hur muslimer i Frankrike nu mår, när de riskerar att utgöra kollektiv måltavla för kritik mot muslimska extremister. Givetvis är kollektiv skuldbeläggning inte acceptabel, men är detta verkligen den första och mest väsentliga fråga att ställa sig efter attackerna i Paris?
Kjell Magnusson skriver på SvD Brännpunkt den 8 januari om att vi bör vara försiktiga med satir mot minoriteter. Satir måste komma inifrån, säger han. Det betyder att satir endast ska få rikta sig mot ens egna grupp eller ens egna makthavare, eller åtminstone mot någon med makt, inte mot någon eller några som kan anses vara i minoritet eller på något sätt underlägsna en själv. Han tycker att vi bör avhålla oss från att förlöjliga islam.

Charlie Habdos satir och kritik riktade sig såvitt jag känner till mot i stort sett alla, även etablerade makthavare i Frankrike och övriga Västvärlden. Den riktade sig också mot kristna.

Jag för min del anser inte att man kan resonera som Magnusson gör om man samtidigt säger sig värna yttrandefriheten. Man kan inte låta en minoritet – religiös eller politisk eller av annan art – komma undan kritik och satir för att de är i minoritet. Ska man när man värderar ett politiskt eller religiöst yttrande först resonera kring huruvida den som står bakom yttrandet tillhör en minoritet, innan man levererar sin kritik eller satir? Det blir ju en fullständigt orimlig hållning. Ska en viss ideologis anhängare betraktas som mindre vetande eller bemedlade enbart i kraft av sin minoritetsstatus och därför skyddas från kritik? Yttranden och ideer, såväl politiiska som religiösa och andra, måste ju stå på egna meriter och vara beredd att kritiseras. Det är kanske ett av de allra viktigaste fundamenten för västerländsk civilisation. Satir är en del av politisk och religiös kritik i Västvärlden, och har varit det länge. Det måste man acceptera om man vill leva här.

När blir en ideologi legitim att kritisera, till exempel genom satir, och vem ska avgöra det? Måste en minoritet uppnå en viss numerär innan det blir legitimt att kritisera dess ideologier? Vem ska hålla reda på det i så fall? Ska en religiös eller politisk ideologi få predika vilka stolligheter som helst och ändå undgå kritik, för att dess anhängare är färre till antalet än majoritetsbefolkningen? Inget hindrar ideologiska motståndare till Charlie Hebdo att själva bedriva satir eller annan kritik utifrån sin egna agenda.

Tidigare i sin artikel skriver Magnusson såhär, angående religionskritik som han verkar anse acceptabel:

”Pussy Riot protetsterade mot Putin och den ryska ortodoxa kyrkan genom att skända kyrkorummet. De gjorde detta i sitt hemland, men eftersom deras ”performance” för en majoritet av ryssarna var blasfemi, riktade den sig uppenbarligen till utlandet. ”

eftersom deras ”performance” för en majoritet av ryssarna var blasfemi, riktade den sig uppenbarligen till utlandet. ”

Hur tänkte Magnusson nu? Skulle inte satir (och annan kritik) rikta sig just mot majoriteten? Upphör kritiken att vara kritik för att den samtidigt också uppfattas som blasfemi? Var inte Magnussons poäng att satir och annan kritik ska rikta sig just mot majoriteten?

Citat av Magnusson:

” I en global värld är europeisk kultur ingen självklar norm; en satirisk kritik måste komma inifrån. ”

Jo, i Europa är europeisk kultur än så länge en tämligen självklar norm, något som även denna muslim själv instämmer i:

Uppdatering 150111 @1742:

Dick Erixon kommenterar svensk massmedias undfallande attityd gentemot muslimsk terrorism, Sveriges Radios P1 program God morgon Världen, Citat:

Osmakligt blir det också när man skämtar om att det är synd att konstnären Lars Vilks, som finns på dödslistor jämte de nu dödade satirtecknarna, ännu inte mördats och slaktats som ett lamm. “Det kanske är dåligt betalt.”

http://erixon.com/blogg/2015/01/sa-manga-fel-i-sveriges-radio/

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s