Borgerliga integrationsinitiativ

Allianspartierna börjar efter Sverigedemokraternas framgångar inse att de behöver göra något på integrationsområdet. Det har kommit utspel från alla Allianspartierna den senaste tiden. Gemensamt för de alla är dock att de undviker den allra viktigaste integrationsfrågan: invandringen, dvs dess storlek och karaktär. Gemensamt, mer eller mindre, är att Sverige även fortsättningsvis ska bedriva Europas mest generösa asylinvandring från tredje världen. En sådan politik är förstås ohållbar om man samtidigt vill ha ett av världens mest omfattande, generösa och skattefinansierade välfärdssystem. Än så länge försöker de borgerliga partierna ge intrycket av att det skulle vara möljligt att uppnå båda dessa mål samtidigt. Problemet är att integration inte kan ske om inte volymen på invandringen ligger på en rimlig nivå, så att det mottagande samhället förmår absorbera invandrarna både ekonomiskt och kulturellt inom rimlig tid. Den som säger sig vilja främja eller åstadkomma bättre integration måste vara villig att dra ner på invandringen radikalt. Någon annan utväg finns inte.

Sanna Rayman skriver om Centerpartiets förslag idag på Svenska Dagbladet:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/centerns-integrationsutspel-ar-inte-fardigtankt_4298681.svd

”Centerpartiet har definitivt försökt vända på många stenar och fundera på hur mottagningssystemen ska kunna tänjas och omstruktureras för att bättre möta den flyktinginvandring som väntas under de kommande åren. Det är bra ”

Nej, det är inte bra. Det förutsätter nämligen att vi ska fortsätta ha en stor invandring. Det är invandringen i sig som måste minska.

Inget av de borgerliga partierna kommer att vara trovärdiga i integrationsfrågan om de inte också vågar komma till slutsatsen att invandringen måste minska, och det radikalt. Så länge de inte gör det kommer deras väljarstöd att fortsätta minska.

Inte ens Alice Teodorescu, som ofta ger ett vettigt intryck som debattör, verkar anse att klarspråk i invandringsfrågan behövs, när hon skriver om Kristedmokraternas byte av partiledare:

http://www.di.se/artiklar/2015/1/30/debatt-hagglunds-eftertradare-maste-modernisera-kd/

Kanske blir det lättare för Allianspartierna att ändra inriktning också i invnadringsfrågan om de gör sig av med nuvarande ledarskap. Kristdemokraterna gör det nu. Moderaterna verkar dock inte vara inne på någon större förändring i invandringsfrågan ännu, även om Hanif Bali har uttalat sig om att överenskommelsen med Miljöpartiet från 2011 nu får betraktas som överspelad. Fast med utspel i stil med Anna Kinberg Batras om att återvändande IS-terrorister är offer så blir man inte trovärdig i invandrings- och integrationsfrågan.

Det blir ju obekvämt för nuvarande partiledningar att komma och säga att SD i stort sett hade rätt angående invandringspolitiken. De måste nog bytas ut i alla partier innan någon större förändring kan ske. Annars riskerar man behöva stå till svars för den mobbning man ägnat sig åt, eller stillatigande åsett utan att agera, gentemot invandringskritiker. Jag tror det blir svårt för exempelvis Centerpartiet att göra en sådan omvänding och fortfarande vara trovärdiga. Så länge Annie Lööf och hennes krets har något som helst inflytande över invandringsfrågan blir Centerpartiet i stort sett politiskt irrelevant. Det samma gäller Moderaterna och Folkpartiet. Det ska bli intressant att se vad Kristdemokraterna tar sig för nu. Något måste de göra i invandringsfrågan för att inte gå under som partier, det gäller ju i stort sett hela Alliansen. Jag har svårt att tro att något annan fråga kan kompensera för en omvändning i invandringsfrågan.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s