FI-politiker vill att studenter ska få lön och betald semester

En krönikör och tillika lokalpolitiker för FI framför förslaget att studenter borde få lön, inklusive fem veckors betald semester.

Citat:

Vi borde få lön för att studera
 * * *
Vi är inga supermänniskor som ska behöva jobba vid sidan om studierna. Inför en studielön, skriver utbildningspolitiska krönikören Angelica Kauntz.
  * * *
Studier ska och bör likställas med arbete. Inte bara i status eller med sociala trygghetssystem utan också de förmåner arbetande har. Är det inte rimligt att vi skulle kunna ha fem veckors betald semester eller att vi kan vara sjukskrivna? Jag vill se att studiemedlet ska utformas så att fler ska kunna studera och även ska kunna kombinera föräldraskap med heltidsstudier.”

Länk:

http://lundagard.se/2015/02/02/vi-borde-fa-lon-for-att-studera/

Jag tror att ett sådant system skulle locka till sig ännu fler studenter som går och drar benen efter sig år efter år med full lön, såvida man inte samtidigt inför någon slags krav liknande det som nu gäller för studiemedel. Kauntz nämner dock inget om det. Man bör också ha i åtanke att många på vänsterkanten förordar att vi återigen gör det möjligt för utlänningar att studera gratis i Sverige. Den möjligheten fanns fram till för bara ett par år sedan, men efter att man ändrat systemet så att utlänningar måste betala för sin utbildning, precis som man måste i de flesta andra länder, har antalet utländska studenter på svenska universitet och högskolor minskat drastiskt.

För egen del skulle jag hellre, möjligen, kunna tänka mig någon form av medborgarlön. Då skulle var och en kunna välja att arbeta eller studera, på hel- eller deltid. Det har framförts förslag på sådana system vilka skulle vara självreglerande avseende själva medborgarlönens storlek i förhållande till statens inkomster. Här är ett sådant förslag från bloggaren Cornucopia:

Länk:

http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/medborgarlon-en-alternativ.html

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s