Flyktingbarn är inte alltid barn

Sveriges Radio Örebro uppmärksammar idag att så kallade ensamkommande flyktingbarn inte alltid är barn, utan faktiskt vuxna. Bortsett från det bedrägeri mot hela svenska folket som denna cirkus innebär, kan lögn om ens ålder också få praktiska medicinska konsekvenser för den som ljugit om sin ålder, till exempel vis medincinering mot högt blodtryck. Hittills har man från etablerad massmedia inte velat kännas vid att det skulle kunna förekomma bedrägerier kring åldersuppgifter på flyktingbarn. Detta har dock uppmärksammats i våra grannländer där det vid noggranare undersökningar visat sig att en ganska stor andel av ensamkommande barn inte alls är barn. Här i Sverige har dessa åldersbestämningar inte ansetts vara rättssäkra.

”Asha från Somalia, som egentligen heter något annat, sade hon att hon var 19, när i själva verket var hon 30 år och för henne har det inneburit ett annat, livshotande problem. Hon har högt blodtryck, men felmedicineras på grund av sin felaktiga åldern.”

Länk:

SR P4 Örebro: ”Ensamkommande barn kan vara vuxna”

Merit Wager är en av de få som fått komma till tals i den här frågan i svenska dagstidningar och som har vågat lyfta problemet som redan är välkänt i våra grannländer. Länk:

http://www.svd.se/hur-manga-ensamkommande-barn-ar-vuxna

Jag har tidigare här på bloggen berört fenomenet med så kallade flyktingbarn som ber om medel mot åldersbetingat håravfall, länk:

Rikfz1: Flyktingpojkar tappar håret

Här ett litet klipp från SVT den 26 april 2012:

SVT Debatt 26 april 2012

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s